Produkty, które pokocha Twój mózg

/
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Zdrowa, zbilansowana dieta wspiera zarówno sferę fizyczną, jak i psychiczną. Zastanawiasz się, jakie produkty spożywcze wspierają pracę mózgu? Sprawdź, co warto uwzględnić w swoim menu!

Zielone warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak, kapusta i brokuły zawierają witaminę K, luteinę, kwas foliowy i beta-karoten. Wspomniane składniki wspierają pracę mózgu. Badania sugerują, że takie produkty mogą również spowolnić spadek funkcji poznawczych.

Tłuste ryby

Tłuste ryby są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera. Staraj się jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu.

Ryby na drewnianej desce
(fot. Jeremy Stewart, źródło: unsplash.com)

Pamiętaj, by wybierać gatunki o niskiej zawartości rtęci, takie jak łosoś, dorsz, tuńczyk, sardynki, makrela czy śledź. Jeśli nie jesteś fanem ryb, zapytaj lekarza o suplement z kwasem omega-3. Możesz też sięgnąć po siemię lniane, awokado i orzechy włoskie.

Produkty pełnoziarniste

Jeśli chcesz się lepiej skoncentrować, musisz dostarczyć do mózgu odpowiednią ilość energii w postaci glukozy. Sięgnij po produkty pełnoziarniste, które mają niski indeks glikemiczny. Powoli uwalniają energię do krwiobiegu, utrzymując umysłową czujność przez cały dzień. Pamiętaj, by ująć w swoim jadłospisie także odpowiednią ilość węglowodanów. W przeciwnym razie staniesz się drażliwy, a Twoja energia spadnie. Dodatkowo będziesz miał problemy ze skupieniem się na swoich zadaniach. Wzbogać menu o brązowe pełnoziarniste płatki zbożowe, chleb razowy, a także brązowy ryż i makaron.

Jagody

Borówki
(fot. Jeremy Ricketts, źródło: unsplash.com)

Jak dowodzą badania, jagody poprawiają pamięć krótkotrwałą. Podobne właściwości mają ciemnoczerwone i fioletowe owoce (np. jeżyny) i warzywa (np. czerwona kapusta). Zawierają one związki ochronne, zwane antocyjanami. Zmniejszają stan zapalny i stres oksydacyjny w całym ciele. Poprawiają również komunikację między komórkami mózgu.

Pomidory

Chronią przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Istnieją mocne dowody na to, że likopen, czyli silny przeciwutleniacz zmniejsza ryzyko demencji i choroby Alzheimera. Możesz zjeść grillowane pomidory i skropić je odrobiną oliwy z oliwek, by zoptymalizować wchłanianie i wykorzystanie likopenu przez organizm. Papaja, arbuz i różowy grejpfrut dostarczają podobnych składników odżywczych.

Awokado

Awokado
(źródło: pxhere.com)

To doskonałe źródło jednonienasyconego tłuszczu, który wspomaga przepływ krwi. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko nadciśnienia. Wszystkie te czynniki chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych.

Jaja

Jajka są pełnowartościowym źródłem białka. Zawierają też witaminę B6 i B12, a także kwas foliowy. W żółtkach znajduje się cholina, której bardzo potrzebuje nasz mózg. Wpływa pozytywnie na neuroprzekaźniki odpowiedzialne za nastrój i pamięć.

Pomarańcze

Jedna pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dzięki temu chroni przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkodzić mózg. Dużo witaminy C znajdziesz też w truskawkach, papryce, kiwi i pomidorach.

Orzechy

Orzechy nerkowca
(fot. Jocelyn Morales, źródło: unsplash.com)

Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze i witaminę E, które wpływają pozytywnie na pracę mózgu. Poprawiają funkcje poznawcze, dlatego jeśli wykonujesz pracę umysłową zamień czekoladowy batonik na garść orzechów.

Fasola

Soczewica, soja, fasola szparagowa, czarna fasola – wszystkie wspierają pracę mózgu. Postaraj się jeść fasolę co najmniej 3 razy w tygodniu. Możesz ją włączyć do swojego regularnego jadłospisu.

Fasola
(fot. Volodymyr Hryshchenko, źródło: unsplash.com)

Fasola zawiera dużo błonnika, białka, przeciwutleniaczy, węglowodanów i minerałów. Dostarcza mózgowi ulubione paliwo, czyli glukozę. Funkcje mózgu, takie jak myślenie, pamięć i uczenie się, są ściśle powiązane z poziomem glukozy. Organizm trawi fasolę powoli, dlatego nasz mózgu po prostu ją uwielbia!

Gorzka czekolada

Gorzka czekolada zawiera flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze, które poprawiają przepływ krwi do mózgu i zmniejszają stan zapalny. Zwalcza zmęczenie i poprawia nastrój, a ponadto poprawia plastyczność mózgu, kluczową podczas procesu uczenia się. Dostarcza przyzwoitej dawki magnezu, cynku, błonnika i kofeiny. Polecamy gorzką czekoladę, zawierającą przynajmniej 70% kakao.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Poradnik dla początkujących – jak przygotować się na pierwszy tatuaż i co oczekiwać
/
Poradnik dla początkujących – jak przygotować się na pierwszy tatuaż i co oczekiwać
Przygotowujesz się do swojego pierwszego tatuażu? Dowiedz się, jak należy się przygotować na ten wyjątkowy moment i czego możesz się spodziewać podczas tej wyjątkowej procedury.
Jak zapisać bliską osobę do hospicjum stacjonarnego?
/
Jak zapisać bliską osobę do hospicjum stacjonarnego?
Zapewnij swojej bliskiej osobie godną opiekę na ostatnim etapie życia. Jak zapisać ją do hospicjum stacjonarnego? Przeczytaj artykuł.
Jak efektywnie wykorzystać wąską folię stretch w procesie pakowania?
/
Jak efektywnie wykorzystać wąską folię stretch w procesie pakowania?
Dowiedz się, jak cienka folia stretch może zrewolucjonizować proces pakowania. Poznaj kluczowe techniki i wskazówki, aby uzyskać największą wydajność.