Słodycze i przekąski dla dzieci to temat, który jest dość kontrowersyjny. Większość rodziców unika podawania dzieciom dużej ilości cukru, świetną alternatywą dla tradycyjnych łakoci są zdrowe wypieki. Najmłodsze pokolenie uwielbia babeczki i muffiny, dlatego warto poznać kilka sprawdzonych przepisów na ten smakołyk. Ponadto warto zaangażować dzieci do wspólnego przygotowywania ciasta, aby satysfakcja z jedzenia była jeszcze większa. Większość przepisów zawartych poniżej jest bardzo prosta i można je wykonać dosłownie w kilkanaście minut.
Słodkie babeczki to świetny sposób na drugie śniadanie, podwieczorek lub jako przekąska do szkoły. Warto biały cukier zamieniać na zdrowsze słodzidła jak miód, ksylitol, syrop z agawy czy cukier kokosowy. Do muffin zamiast słodzonych groszków wybierz ciemną czekoladę lub kawałki owoców. Zleć dzieciom wykonanie ozdób na babeczki np. przy pomocy bibuły i wykałaczek.
Miękkie ciasto babeczki może być świetnym sposobem na jeden z posiłków dziecka u którego rozszerzasz dietę. W takim przypadku warto zrezygnować z dosładzania wypieku. Słodki smak można nadać babeczkom dodając do środka rozgniecionego widelcem, dojrzałego banana.
Składniki:
1/2 szklanki mąki orkiszowej,
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
1/3 szklanki oleju kokosowego,
3/4 szklanki mleka roślinnego,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
6 łyżek miodu lub innego słodzidła,
garść umytych borówek,
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę do dużej miski i połączyć ją z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko oraz olej kokosowy. Następnie mokre produkty dodajemy do suchych. Całość dosładzamy według uznania i dodajemy kaszę jaglaną oraz owoce. Całość dokładnie mieszamy, po czym wkładamy masę do foremek na babeczki. Po czym wstawiamy babeczki na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 170 stopni.
Składniki:
1 dojrzały banan ( poznasz po tym, że skórka zaczyna robić się czarna),
3/4 szklanki mąki orkiszowej,
2 łyżeczki siemienia lnianego,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 kostki gorzkiej czekolady,
garść zmiksowanych orzechów włoskich lub laskowych.
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest rozgniecenie banana na jednolitą masę, możesz to zrobić za pomocą widelca. Do tak powstałej paki dodajemy kolejno jajka, olej, mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, sodę oraz orzechy. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż masę do papilotek na babeczki. Pokrój czekoladę na mniejsze kawałeczki i powkładaj je w jeszcze surowe ciasto umieszczone wcześniej w foremkach. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz babeczki przez 20 minut do momentu zarumieniania się.
Przeczytaj też: Jak długo mleko matki może być przetrzymywane w zamrażalniku?
Zdjęcie główne: Anete Lusina/ pexels.com